Alap Inspektor/
hello@alapinspektor.com +36 70 324 23 68
0

Roncsolásmentes anyagvizsgálat, mint megoldás a gyártási hibákra

2024.04.30.

Roncsolásmentes anyagvizsgálat, mint megoldás a gyártási hibákra

A roncsolásmentes anyagvizsgálat egy sor technikát foglal magában, amelyek lehetővé teszik az anyagok, alkatrészek és összeszerelések vizsgálatát anélkül, hogy azokban maradandó károsodást okoznának.

A roncsolásmentes anyagvizsgálat alapjai

A CT, RTG és a mikroszkópia azok a módszerek, amelyek különösen fontosak a gyártási folyamatokban előforduló hibák, mint például zárványok, lunker (vákumbuborékok), és forrasztási minőségi problémák azonosításában.
A CT-vizsgálat lehetővé teszi a gyártott alkatrészek belső szerkezetének részletes vizsgálatát, azonosítva a meniszkusz hibákat, lunkereket és zárványokat anélkül, hogy szét kellene szerelnünk azokat. Az RTG-vizsgálat hasonlóan értékes, különösen a forrasztási minőség értékelése során, ahol a több rétegű nyomtatott áramkörök (PCB-k) és az inzertek pontos pozíciójának ellenőrzésére van szükség. A mikroszkópia pedig rendkívül hasznos az alkatrészek felületi vizsgálatában, lehetővé téve az apró hibák, például az ESD (elektrosztatikus feltöltődés) által okozott károsodások azonosítását.
Ezek a technikák nem csak az anyagvizsgálat területén nyújtanak új lehetőségeket, hanem a gyártási folyamatok optimalizálásában és a termékminőség javításában is kiemelkedő szerepet játszanak. A roncsolásmentes anyagvizsgálatok alkalmazása révén a gyártók képesek a gyártási hibák gyors és hatékony azonosítására és javítására, csökkentve ezzel a selejtarányt. Az alábbiakban bemutatunk egy esettanulmányt, amely szemlélteti, hogyan alkalmazzák a roncsolásmentes anyagvizsgálati technikákat a gyakorlatban a gyártási problémák megoldására.

Gyakori gyártási problémák és azok megoldása a roncsolásmentes anyagvizsgálat segítségével

Egy elektronikai gyártó cég szembesült azzal a kihívással, hogy több vezetősínes NYÁK-jai (multilayer PCB) forrasztási hibákat mutattak. Ezek a hibák az IPC 610 szabvány szerinti vizsgálat során kerültek felfedezésre, és jelentős mértékben befolyásolták a termékek megbízhatóságát. A problémák között szerepeltek meniszkusz hibák, amelyek a forrasztópaszta nem megfelelő eloszlása miatt alakultak ki, valamint elektrosztatikus feltöltődés (ESD) által okozott károsodások, amelyek az alkatrészek hibás működéséhez vezettek.
A cég azonnal intézkedéseket hozott a problémák megoldására, és a roncsolásmentes anyagvizsgálat különböző módszereit vette igénybe. A CT-vizsgálat segítségével részletes képeket készítettek a NYÁK belső rétegeiről, így azonosítva azokat a területeket, ahol a forrasztás nem volt megfelelő. Az RTG-vizsgálatot használva pedig pontosan lokalizálták azokat a helyeket, ahol a meniszkusz hibák és az ESD által okozott károsodások előfordultak.
A mikroszkópia alkalmazásával további felületi vizsgálatokat végeztek, különösen azokon a kritikus területeken, ahol a forrasztási minőség láthatóan nem felelt meg a szükséges sztenderdeknek. A roncsolásmentes anyagvizsgálat lehetővé tette a gyártó számára, hogy pontosan azonosítsa a forrasztási folyamat során fellépő problémákat, és szükség szerint módosítsa a forrasztási paramétereket.
Az inzertek meglétének és helyzetének ellenőrzése szintén kulcsfontosságú lépés volt. A roncsolásmentes anyagvizsgálatok segítségével a cég képes volt ellenőrizni, hogy minden inzert a helyes pozícióban van-e, így csökkentve a hibás összeszerelések kockázatát.


Kérjen ajánlatot 2 perc alatt!

Ajánlatkérés