Alap Inspektor/
hello@alapinspektor.com +36 70 324 23 68
0

Visszamodellezés

Reverse engineering, magyar fordításban visszamodellezésMa már hozzászoktunk, hogy szinte minden műszaki, informatikai területen az eredeti angol kifejezéseket használjuk. Esetünkben is eredetileg a reverse engineering angol szóösszetétel volt az elnevezés (persze angol nyelvterületen ma is az). Nagyon jó, hogy magyar fordításban terjedt el inkább, visszamodellezés néven. Tulajdonképpen egy olyan fordítás, ami valóban tökéletesen lefedi ezt a tevékenységet. De ennyit a nyelvészetről. Nézzük meg, hogy mi is az a visszamodellezés, és milyen területeken alkalmazzuk.
Ha röviden szeretnénk megfogalmazni, akkor a visszamodellezés akkor válik szükségessé, ha valamely gép, gyártószerszám, termék műszaki dokumentációja (2D, 3D rajzok, modellek) hiányos, vagy egyáltalán nem áll rendelkezésre, de azokra a legyártásukhoz szükség lenne. Természetesen ennél azért ez kissé összetettebb, de röviden ezt takarja. Ilyen esetekben cégünk a visszamodellezés segítségével ezt el tudja készíteni a mintadarab alapján.

A visszamodellezés területei

 


Mit nyújtunk mi?

 

A termékből 3D CAD/CAM modellt készítünk az ismert fájlformátumok mindegyikében. Természetesen igény esetén méretezett 2D rajzok, nézetek, metszetek készítését is megoldjuk. GOM gyártmányú ipari csúcskategóriás teljes felületű optikai mérőgéppel (3D szkenner), vagy Werth CT-vel (Computer tomográfia) és a hozzá tartozó optikai képfeldolgozó rendszerrel vállaljuk az egészen kisméretű (finommechanikai) alkatrészektől az akár több méter befoglaló méretű, bármilyen anyagú, színű gyártmányok, termékek, darabok vagy szerszámok nagyfelbontású, nagypontosságú digitalizálását.
A darab teljes felületű 3D szkennelése során képződött felületi pontfelhőből vállaljuk 3D CAD adat rekonstruálását, koordinátarendszerbe rendezve. A visszamodellezés történhet felületillesztéses, vagy visszamodellezéses módszerrel. Ez a darabtól és a megrendelői igénytől függ. Azonban mindkét esetben a pontos, mért adat idealizálása történik. Ez azt jelenti, hogy a szkennelt termék geometriai elemeire legjobban hasonlító CAD geometriai elem lesz illesztve.
A kimenet alapvetően STP/STEP formátumú (test) modell, de kérésre tetszőleges formátumban is megvalósítható.
Ahogy azt már korábban említettük, a jellemző alkalmazási területek a sérült, törött, vagy már beszerezhetetlen alkatrészek, elektródák rekonstruálása, ha nem áll rendelkezésre alkatrész vagy szerszám 2D/3D rajz, illetve modell, jellemzően régi szerszám duplikálása esetén.
Megrendelőinknek lehetősége van az általuk biztosított pontfelfőből történő visszamodellezésre is.

Amit mindenképpen ki kell emelnünk!

 

A visszamodellezés egy olyan mérnöki folyamat, amelynek a munkaideje előre nehezen határozható meg. Ez azért van, mert esetenként előfordulnak nehezen értelmezhető és rekonstruálható geometriák. De találkozunk időnként olyan gyártástechnológiai méretekkel is, amiket csak az eredeti tervező ismer. Ennek felkutatása, felmérése időigényes feladat.
Az is nagyban befolyásolja az időtényezőt, ha a visszamodellezés alanya már használt, kopott, de az is előfordul, hogy nem megfelelő minőségben történt az utángyártás. Ilyen esetekben elengedhetetlen bizonyos méretek gyárthatóságának, és pontosságának az ismerete. Szükségünk van emellett a megrendelő jóváhagyására is, mert ezekben az esetekben az előbb említettek miatti méretezési hibákért nem tudunk felelősséget vállalni.
Természetesen ezeket előzetesen valamennyi megrendelőnkkel leegyeztetjük, tisztázzuk.

Amennyiben a kapott információkkal kapcsolatban szüksége van bővebb tájékoztatásra, vagy megrendelné szolgáltatásunkat, úgy keressen bennünket a honlapunkon található elérhetőségeken.

 

 

Termékből 3D CAD/CAM modell készítése az ismert fájlformátumok mindegyikében. Igény esetén méretezett 2D rajzok, nézetek, metszetek készítése.

GOM gyártmányú ipari csúcskategóriás teljes felületű optikai mérőgéppel (3D szkenner), vagy Werth CT-vel (Computer tomográfia) és a hozzá tartozó optikai képfeldolgozó rendszerrel vállaljuk az egészen kisméretű (finommechanikai) alkatrészektől az akár több méter befoglaló méretű, bármilyen anyagú, színű gyártmányok, termékek, darabok vagy szerszámok nagyfelbontású, nagypontosságú digitalizálását. A darab teljes felületű 3D szkennelése során képződött felületi pontfelhőből vállaljuk 3D CAD adat rekonstruálását, koordinátarendszerbe rendezve. A visszamodellezés történhet felületillesztéses, vagy visszamodellezéses módszerrel, ez darabtól és a megrendelői igénytől függ. Mindkét esetben azonban a pontos, mért adat idealizálása történik, ami azt jelenti, hogy a szkennelt termék geometriai elemeire legjobban hasonlító CAD geometriai elem lesz illesztve.

Reverse Engineering - Geometric modeling

A kimenet alapvetően STP/STEP formátumú (test) modell, de kérésre tetszőleges formátumban is megvalósítható.

Jellemző alkalmazási területek: sérült, törött, vagy már beszerezhetetlen alkatrészek, elektródák rekonstruálása, ha nem áll rendelkezésre alkatrész vagy szerszám 2d/3D rajz, illetve modell, jellemzően régi szerszám duplikálása esetén.

Természetesen lehetőség van a megrendelő által biztosított pontfelfőből történő visszamodellezésre is.

A folyamat egy példával szemléltetve:

Eredeti darab:

3D háló:

3D testmodell:


Kérjen ajánlatot 2 perc alatt!

Ajánlatkérés