Alap Inspektor/
hello@alapinspektor.com +36 70 324 23 68
0

Méréstechnika

A méréstechnika a tudomány és a műszaki alkalmazások azon területe, amely a fizikai jellemzők precíz és stabil mérését végzi. Bővebben az oldalunkon.

A méréstechnika alapelvei

A méréstechnika a tudomány és a műszaki alkalmazások területe. Ez a terület az, amely a fizikai jellemzők precíz és stabil mérését végzi. Ez lényegében azokra a tevékenységekre vonatkozik, ahol egy tárgy vagy anyag mennyiségi, vagy egyéb tulajdonságait kívánjuk kvantitatív módon rögzíteni.

A méréstechnika alapjai:

Mielőtt elkezdenénk a mérést, tisztában kell lennünk a mérendő jellemzők tudományos alapjaival és azok összefüggéseivel, más fizikai tulajdonságokkal.

Az eszközöket időszakosan kalibrálni és hitelesíteni kell, hogy a mérési adatok hitelessége és pontossága garantált legyen.

Minden mérési adatot az esetleges pontatlanságok figyelembevételével kell értékelni. Ez a pontatlanság mutatja meg azt a tévedést, amely a mérés során a mért értékbe belekerül.

A méréstechnika során alkalmazott mérőeszközök és technikák

A méréstechnika során különféle eszközök és technikák kerülnek alkalmazásra, melyek a mérendő tulajdonságtól függnek. Néhány általunk gyakran használt mérőeszköz:

Kiválóan végezhetők vele a sorozatmérések, valamint a gép és folyamatképesség vizsgálatok, többfészkes gyártás esetén is.

Nagy pontosságú pont-pont mérésre képes, és nem igényel felületi előkészítést. A mért jellemzők ezzel a berendezéssel is megjeleníthetők grafikusan is, így szintén informatív jegyzőkönyvet eredményez.

Gombostű fejétől a személyautóig terjedő méretű darabok digitalizálására alkalmas. Ez a szkenner külső helyszínen történő szerszámok digitalizálása alkalmas.

Fotogrammetriai mérésekhez, akár 15 méter hosszúságú pontháló felvételére is képes. Segítségével kiterjeszthető az optikai szkennerek méréstartománya.

Kiválóan alkalmas hibaelemzés-feltárásra, lunker keresésre, szivárgás teszt elvégzésére.

Ezekről az eszközökről bővebb információt találnak a „bérmérés” aloldalunkon. Most nézzünk meg néhány további eszközt, amit a méréstechnika során alkalmazunk.

A tolómérő egy pontossági kézimérőeszköz, amely képes belső és külső méretek, valamint mélységek mérésére. Hasznos olyan alkatrészek méréséhez, melyeknek a mérete a mérőszalag pontosságánál nagyobb pontosságot igényel.

Hosszabb távolságok mérésére alkalmas, gyakran az építőiparban és otthoni használatra.

Ezek a mérőeszközök általában kör alakúak és különböző méretekben állnak rendelkezésre. Az idomszerekkel lehetőség nyílik egy adott méretű tengely vagy csap mérésére, azaz annak ellenőrzésére, hogy a tengely vagy csap átmérője megfelel-e az előírt méreteknek. Gyakran használjuk ellenőrzésre és kalibrálásra a gyártás során.

Ezek az idomszerek belső méretek mérésére szolgálnak. Különböző méretű furatok méretének ellenőrzésére használjuk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a furatok megfelelnek-e az előírt méreteknek. De gyakran használatosak a gyártás és az ellenőrzés során is.

Alkalmazási területek

A méréstechnika számtalan területen játszik kiemelt szerepet. Az alábbiakban bemutatjuk a méréstechnika alkalmazásának néhány területét és az ott nyújtott jelentőségét.

Az iparban a méréstechnika elengedhetetlen a minőségi termékek előállításában, hiszen itt az elkészült termékek geometriai és egyéb tulajdonságainak igazolását is szolgálja.
A gyártási paraméterek, mint a hőfok, nyomás vagy a folyamat sebességének monitorozása segít a gyártás optimalizálásában, a hibák kiküszöbölésében és a hatékonyság növelésében.

A méréstechnika eszközeivel gondoskodnak az épületek és az infrastruktúra precíz kialakításáról és megvalósításáról.

Ezen túlmenően a méréstechnika természetesen számtalan más területen is alkalmazható, ahol a precíz és megbízható mérési adatok elengedhetetlenek. Amennyiben bármilyen kérdésük lenne, keressenek bennünket bizalommal!


Kérjen ajánlatot 2 perc alatt!

Ajánlatkérés