Alap Inspektor/
hello@alapinspektor.com +36 70 324 23 68
0

Lézeres jelölés

A lézeres jelölés biztosítja az egyedi, hamisításbiztos azonosítókat, növelve a termékek biztonságát és nyomon követhetőségét. Mutatjuk a részleteket.

A lézeres jelölés típusai

Az anyag egy részét eltávolítja a lézer, ezzel mélyebb jelölést hozva létre.

Ez az anyag felületi rétegének színváltozását okozza, anélkül, hogy mélyebben behatolna az anyagba.

Bizonyos anyagokon a lézeres kezelés színes jeleket hozhat létre.

A lézeres jelölés működési elve

A lézeres jelölés működési elve két fő komponensre bontható: a lézerfény tulajdonságaira és az interakció módjára az anyaggal. Ehhez adunk egy részletesebb magyarázatot.

Lézeres jelölés - alapinspektor.com

A lézerfény tulajdonságai

A lézerfény hullámhossza meghatározza, hogy milyen típusú anyagokkal képes interakcióba lépni. Különböző anyagok különböző hullámhosszokon abszorbeálják a fényt.

A lézer intenzitása, vagyis a fényerőssége szabályozható, ami lehetővé teszi az anyag felületének finom módosítását vagy akár az anyag eltávolítását gravírozás esetén.

A lézerfényt egy pontba koncentrálják, ami nagyon kis területen képes nagy energiát kifejteni. Ez a pontosság a lézeres jelölés egyik kulcsfontosságú aspektusa.

Interakció az anyaggal

A lézerfény energiája az anyag felületén abszorbeálódik, ami hőt termel. A hő hatására változások következnek be az anyag felületén, például színváltozás vagy anyagszerkezet módosulás.

Magasabb energia esetén a lézer képes eltávolítani az anyag egy részét, létrehozva ezzel egy mélyebb jelölést. Ez a folyamat a gravírozáshoz hasonló.

Egyes anyagokban a lézerfény hőhatására kémiai változások következnek be, ami színváltozáshoz vezet. Ez lehetővé teszi színes jelölések létrehozását anélkül, hogy az anyag szerkezetét jelentősen megváltoztatnák.

A lézeres jelölés működési elve tehát a lézerfény és az anyag kölcsönhatásán alapul, ahol a lézerfény tulajdonságait és a berendezést úgy alakítják ki, hogy a lehető legpontosabb és legtisztább jelöléseket hozzák létre a kívánt anyagokon.

A lézeres jelölés előnyei között a biztonsági szempontok is kiemelkedőek

A lézeres jelölés alkalmazásával egyedi, összetett mintázatok, sorozatszámok vagy akár mikroszkopikus méretű kódok hozhatók létre. Ezek a jelölések nehezen másolhatók vagy hamisíthatók, növelve ezzel a termékek hitelességét.

A lézeres technológia lehetővé teszi, hogy biztonsági kódokat vagy védjegyeket helyezzenek el a termékeken. Ezek a jelölések gyakran csak speciális eszközökkel, mint például UV lámpával vagy nagyítóval láthatók, ami további védelmet nyújt a hamisítás ellen.

A lézerrel jelölt egyedi azonosítók segítenek a termékek eredetének nyomon követésében. Ez különösen fontos az olyan területeken, mint a gyógyszeripar, az elektronika, vagy a luxuscikkek piaca, ahol a hamisítás súlyos problémát jelent.

A lézeres jelölés rendkívül ellenáll a kopásnak, kémiai anyagoknak és extrém környezeti feltételeknek. Ez azt jelenti, hogy a biztonsági jelölések nem fognak idővel eltűnni vagy megsemmisülni, ami hosszú távú védelmet biztosít. A lézeres jelölés továbbá nem távolítható el könnyen anélkül, hogy nyomot hagyna. Ez megnehezíti a hamisítókat, akik nem tudják eltávolítani vagy módosítani a jelöléseket anélkül, hogy károsítanák a terméket vagy nyilvánvalóvá válna a manipuláció.

A lézerrel jelölt kódokat integrálhatják biztonsági rendszerekbe, mint például az árukövetési és hitelesítési rendszerekbe, ami tovább növeli a termékek védelmét.
Ezek a biztonsági előnyök teszik a lézeres jelölést különösen értékes technológiává olyan iparágakban, ahol a hamisítás elleni védelem és az eredetiség biztosítása kulcsfontosságú.


Kérjen ajánlatot 2 perc alatt!

Ajánlatkérés