Alap Inspektor/
hello@alapinspektor.com +36 70 324 23 68
0

Bérmérés

Mi az a bérmérés

Természetesen a bérmérés a mérés kategóriájába tartozó szolgáltatás. A mérés pedig gyakorlatilag az emberiség történetével egyidős. Mindig is ez volt a természet jelenségeiről való ismeretszerzés egyik alapvető módszere. A mérés olyan tervszerűen végrehajtott gyakorlati tevékenységet jelent, amivel egy fizikai, kémiai, esetleg csillagászati mennyiség nagyságát, arányait jellemezzük.
A bérmérés eredménye a meghatározott mértékegységben kifejezett érték.
Napjainkban már a mérés a kutatás, a termelés, de még a gyakorlati élet nélkülözhetetlen eleme is. Ha a mérést a legegyszerűbben szeretnénk kifejezni, akkor azt mondjuk, hogy a mérés lényege az összehasonlítás. A mérés alkalmával egy ismeretlen fizikai mennyiséget hasonlítunk össze egy ismert, hiteles egységként elfogadott mennyiséggel. Az kapott eredményt pedig általában numerikus formában fejezzük ki.
A bérmérés során a legyártott alkatrészek, szerkezetet befoglaló méretét határozzuk meg nagy pontossággal (akár ~0,001 mm). Ez lehet egyedi feladat, vagy úgynevezett termékjóváhagyás (PPAP / EMPB / SPC). Ezt akkreditáltan (MSZ EN ISO/IEC 17025:2018  szerint), ami az autóiparban kritérium.

A bérmérés folyamatának van néhány pontja, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Egyik ilyen a mérési pontosság. A bérmérés során használt mérőeszköz akkor nevezhető pontosnak, ha a mérendő mennyiség mért értéke az ismert értéktől történő eltérése legfeljebb a megengedett hibával azonos. Ebből következik, hogy egy mérőeszköz pontosságát a hibája jellemzi. Ez az egyik legfontosabb jellemző a bérmérés során. Fontos a megbízhatóság, hogy mekkora a mutatott érték hiteles mérőeszközzel való ellenőrzésénél a legnagyobb és legkisebb érték közötti különbség. És fontos az érzékenység. Az érzékenység a bérmérés esetében is a mért mennyiség változásának egységére számított skálaosztás változását jelenti. Az érzékenység változtatható, a skála osztásszámainak sűrítésével vagy ritkításával, illetve a mérési határ csökkentésével vagy növelésével.

A bérmérés során használt eszközpark, és a szolgáltatásaink

 

A bérmérés során dimenzionális mérőlaborunk, a NAH által NAH-2-0334/2022 számon akkreditált kalibrálólaboratórium az alábbi szolgáltatásokat nyújtja:

Ez a szkenner külső helyszínen történő szerszámok digitalizálása alkalmas. Labor körülmények között a gombostű fejtől akár a személyautó befoglaló méretig képes vagyunk digitalizálni és a rajz szerinti kiértékelést végezni mérnök állományunk segítségével, jegyzőkönyves formátumban.

Ez az eszköz kiválóan alkalmas sorozatmérésekre, gép és folyamatképesség vizsgálatokra.

Ez egy optikai szkennereket kiegészítő berendezés, melyet olyan daraboknál használunk főleg, amelyeket nem kell előkészíteni „fújással” mérésre.

Gombostű fejétől a személyautóig terjedő méretű darabok digitalizálására alkalmas. Előnye a nagy pontsűrűség, ami miatt bárhol mérhetünk a felületen. Örök STL tárolás – a szkennelt pontfelhő visszamenőleg is rendelkezésre áll.GOM ATOS Triple Scan

Kiválóan alkalmas sorozat mérésekre, több fészkes gyártás esetén. Fészkenként akár 30-40 db alkatrészt is kell szkennelni. Gépképesség, folyamatképesség vizsgálatok esetén használjuk leginkább.GOM ATOS ScanBOX

Fotogrammetriai mérésekhez, akár 15 méter hosszúságú pontháló felvételére is képes. A mérendő objektumra helyezett pontok pontos koordinátáját veszi fel. Segítségével kiterjeszthető az optikai szkennerek méréstartománya. Kompakt, így könnyen kitelepíthető helyszíni mérésekhez is.GOM Tritop

A bérmérés ezzel az eszközzel az elérhető legnagyobb pontosságot tudja nyújtani partnereinknek, kiemelt megbízhatósággal. Nagy pontosságú pont-pont mérésre képes, nem igényel felületi előkészítést (roncsolásmentes). A mért jellemzők ezzel a berendezéssel is megjeleníthetők grafikusan is, így szintén informatív jegyzőkönyvet eredményez. Nagy darabszámú sorozatmérésekre is alkalmas mérőeszköz.

Zeiss Contura CMM

 

Nem látható, takart, szűk belső felületekről ad 3 dimenziós képet (STL), ami a CAD-es rendszerekbe beolvasva mérhetővé válik. Kiválóan alkalmas hibaelemzés-feltárásra, lunker (légbuborék) keresésre, szivárgás teszt elvégzésére.

Werth CT (225 kV)

Amennyiben bővebb információt szeretnének eszközeinkről, azok paramétereiről, vagy a bérmérés területén végzett szolgálatásainkról, úgy keressenek bennünket bizalommal.

 


Kérjen ajánlatot 2 perc alatt!

Ajánlatkérés